Windows 8 schermenWe geven je een kort overzicht van wat de verschillende scherm resoluties zullen zijn in Windows 8.

Windows 8 zal op zeer veel verschillende soorten apparaten gelanceerd worden.  Zo zal Windows 8 in sommige gevallen worden afgebeeld op grote LCD's en LED monitors van meer dan 20 inch, maar ook op normale computers van 14 à  15 inch tot netbooks en tablets van 10 inch en kleiner.  Het is dus een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat Windows 8 in al deze verschillende toestanden er goed uit ziet.

Recent heeft Microsoft hierover nog een post op hun Windows 8 blog gezet.  Zo als we al wisten gaat Windows 8 draaien op kleine apparaten zoals netbooks en tablets, tot zeer gemiddelde apparaten en zeer grote apparaten.  Om ervoor te zorgen dat Windows 8 op al die verschillende soorten apparaten goed wordt getoond moet men rekening houden met een aantal aspecten.

 

  • Scherm grootte: Men moet rekening houden met de grootte van het scherm, niet alleen het aantal inch is belangrijk, maar ook de lengte breedte verhouding ervan.
  • Scherm resolutie: Een scherm heeft ook een bepaalde resolutie, normaal neemt het aantal pixels toe naarmate het scherm groter is, maar dit is niet altijd het geval.
  • Pixel dichtheid: De schermen hebben ook een verschillende pixel dichtheid, dit is het aantal pixels in een bepaalde regio (dots per inch DPI).  Wanneer de pixel dichtheid vergroot gaat ook de scherm resolutie hoger worden, maar blijft de grootte van het scherm constant.

De verschillenden schermen in Windows 8

De minimum resolutie voor ontwikkelaars om apps te bouwen is 1024x768.  Wanneer deze resolutie wordt gebruikt is het zeer gemakkelijk om deze apps om te vormen naar andere resoluties.  De reden waarom is gekozen voor 1024x768 en niet voor 800x600 is omdat de eerste ondersteuning biedt voor de kleurrijke en zeer mooie lay-outs van het Metro-interface en de 800x600 resolutie enkel ondersteuning biedt voor de simpele lay-out.

Windows 8 verschillende resoluties

In de tabel hierboven staan alle resoluties van Windows 7, die zullen worden ondersteund in Windows 8 en alle Windows 8 aps (Desktop en Metro), zo als te zien in de grafiek zullen de 1024x600 en 1280x720 resoluties wel alleen ondersteuning bieden voor de Desktop apps.

Hieronder op de foto zie je een voorbeeld van hoe een app in 1024x600 eruit zou zien.

Windows 9 1024x600

De bovenstaande afbeelding geeft dus weer dat het rampzalig zou zijn om dat spelletje af te spelen in een 1024x600 resolutie.

We hebben ook nog de resolutie die zal worden ondersteund bij het multitasken 1366x768.  De gesnapte app, de app die wordt verkleint zal gebruik maken van 320 pixels, terwijl de resterende 1024 pixels zullen worden gebruikt door de app die op dat moment op de voorgrond draait.  Als je dus wil gebruik maken van Windows 8 met multitasking dan is 1366x768 daar de optimale resolutie voor.

Windows 8 multitasking

Wanneer we praten over grotere schermen dan 30 inch, dan spreken we over schermen met een resolutie van 2560x1600.  Hier kunnen er wel eens problemen ontstaan niet door Windows 8 zelf, maar doordat niet alle apps zich optimaal kunnen aanpassen.

Website ontwikkeld door Zonneveld Media.